Хардуерни съвети за максимална производителност:

Go down

Хардуерни съвети за максимална производителност:

Писане  Zdenek on Пон 21 Яну 2008, 19:58

Хардуерни съвети за максимална производителност:


В миналия брой на вестника ви представих няколко софтуерни помагала, с чиято помощ бихте могли да подобрите бързодействието на своя компютър. Надявам се, че като комбинирате тяхната ефективност с триковете от настоящия материал, ще останете доволни.

Дори и да сте доволни от производителността на своята система, следвайки тези съвети, бихте могли да “изстискате” максималното, на което е способна тя, при това без кой знае какви усилия. Все пак имайте предвид, че при режим на работа при по-високи от номиналните волтаж/тактова честота съответно се отделя повече топлина и натоварването върху хардуерните компоненти се увеличава значително, особено при липсата на адекватно охлаждане.

Ето какво ви предлагам, за да направите системата си по-бърза от всякога.


Овърклок:

Вероятно знаете, че повечето хардуерни компоненти са конструирани така, че да са способни да работят и при по-натоварен от номиналния режим. Възползвайки се от това, ще бъдете в състояние да постигнете доста добри резултати, защото чрез овърклок действително са възможни чудеса! Когато настроите компютъра си така, че процесорът му да работи на по-висока честота и евентуално волтаж, цялостната производителност се покачва драстично, което после може да се потвърди с множество тестове. За съжаление обаче не всички модели процесори се поддават на такива манипулации.

За да овърклокнете своя процесор, влезте в системния BIOS, като натиснете клавиша F1 или Del по време на POST теста. Скоростта, с която работи процесорът, се определя чрез умножаването на тактовата честота на системната шина (FSB) с т.нар. CPU clock multiplier множител.

Примерно при моята машина честотата на системната шина е 200 MHz, а множителят е настроен на 12, в резултат на което процесорът ми работи на 2400 MHz ефективна честота при номинално напрежение 1,5 V. В случай че желая да увелича тактовата честота на процесора си, променям стойността на множителя от 12 на 12,5 и получавам “бонус” от +100 MHz, т.е. машината ми работи на 2500 МHz тактова честота. В този пример овърклокът не е особено ефективен, защото се налага да се увеличи Vcore волтажът, подаван към CPU ядрото, от 1,5 на 1,675 V, защото в противен случай системата е нестабилна и забива още преди да се е заредила ОС.

Този метод е много ефективен, но не всички процесори поддържат клокване по множител. Дори и да не притежавате такъв CPU “екземпляр” с отключен множител, ще можете да овърклокнете системата си, като увеличите FSB честотата.

Естествено, за целта ще ви трябва и качествена дънна платка, където е възможно покачването на системната честота с малка стъпка. Съдейки от практиката си, в повечето случаи, ако увеличението на честотата на процесора е в рамките на 10–20 % от номиналната му, системата сработва стабилно и, разбира се, по-бързо.

Имайте едно наум, че скоростта, на която работи системната шина (FSB), влияе и върху тази на PCI или АGP шината в зависимост от модела на дънната платка и по-специално нейния чипсет.

Освен на системната шина, от BIOS ще можете да увеличите и тактовата честота, на която работи RAM паметта.

Ето какво да направите, ако вследствие на неуспешен опит за овърклок машината откаже да стартира, да речем заради некоректно зададени параметри: при по-новите модели дънни платки BIOS ще се зареди автоматично, за да коригирате грешката при некоректно зададени настройки спрямо FSB честотата и/или множителя.

В противен случай ще се наложи да извадите CMOS батерията или да преместите съответния джъмпер (CLEAR CMOS) в единствената възможна алтернативна позиция – от пинове 1–2 на 2–3, след което да го върнете обратно на 1–2.

При някои стари дънни платки се използват джъмпери и за определянето на FSB и множителя, т.е. същинският овърклок се извършва именно чрез въпросните джъмпери.

Ако всичко е наред, в режим на овърклок компютърът ви би следвало да работи стабилно, дори и при високо натоварване. В противен случай трябва да намалите честотата или да увеличите волтажа от BIOS, но не ви съветвам да го правите, освен ако не разполагате с въздушно охлаждане от най-висок клас, например Hyper6 на CoolerMaster или, естествено, с водно.
avatar
Zdenek
Шеф
Шеф

Male Брой мнения : 116
Age : 27
Сайт : http://be-free.forummotion.com/index.htm
Registration date : 05.01.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите