Да ускорим старата настолна система

Go down

Да ускорим старата настолна система

Писане  Zdenek on Пон 21 Яну 2008, 19:52

Да ускорим старата настолна система:


Ако притежавате поостаряла система и нямате достатъчно финансови средства за закупуване и подмяна на основните й компоненти, настоящата статия е точно за вас. От нея ще получите полезна информация, с чиято помощ ще успеете да изстискате и последния скрит потенциал в настолното PC. Още в самото начало бих ви посъветвал да запишете някъде всички опции в BIOS, благодарение на което в случай на авария може да възстановите клокнатото PC.

Първият компонент, от чиято производителност зависи пряко тази на системата като цяло, е процесорът. Характерно за него е, че той се поддава сравнително лесно на ускорение. Не бива да забравяте, че прекомерното увеличение на производителността му може да доведе до недопустими нива на топлоотделяне, вследствие на което да бъде повредена вътрешната му структура. В този случай той дефектира и процесът по увеличение на системната производителност спира дотук. Проблемът може да бъде решен, ако подобрите охлаждането на компонента – използвайте например водно охлаждане или по-силни вентилатори и радиатори.

Честотата на всеки процесор представлява произведение на тактовата честота на FSB шината и вътрешния му множител. Тъй като множителят в голяма част от процесорите е заключен, единственият начин да бъдат повишени честотите им е чрез увеличение на честотата на Front Side Bus. Последното понякога крие малък риск за AGP и PCI шината. Техните честоти също представляват производни на тази на FSB, което е предпоставка прекомерното й увеличение да доведе до излизане извън спецификациите на честотите на AGP и PCI. В този случай дори съществува опасност от изгаряне на съответните компоненти, прикачени към тях.

За решаване на проблема повечето производители предвидиха корекция на хардуерно ниво, посредством която се дава възможност честотата на AGP и PCI шините да бъдат задавани независимо от FSB. Тя се намира в Advanced Chipset (или Settings Frequency Control).

Част от съвременните платки предлагат в BIOS опции, като PC Health Monitor или Frequency Voltage Control. С помощта на Frequency Voltage Control може да бъде извършена ръчна настройка за основното напрежение на процесора. Съответното място, от което може да стане това, се нарича Vcore Adjust и CPU Vcore. Не се притеснявайте да експериментирате, във всички случаи напрежението може да бъде повишено до степента, позволена от BIOS, но все пак се погрижете да осигурите и адекватно охлаждане на процесора, защото покачването на честотата му ще доведе и до по-висока работна температура. С PC Health Monitor пък може да се направи справка за моментното състояние на компютъра (температурата на дънната платка и процесора).

Ако се е получило желаното повишение на системната производителност откъм завишена честота на процесора, идва ред да понижим латентността на оперативната памет. Преди процесорът да обработи дори един байт, данните преминават през паметта и когато процесорът е извършил работата си, той записва резултата си отново там. Така излиза, че освен от собствената му честота, производителността на процесора зависи и от бързината на работата на паметта. Не бива да се забравя обаче, че при увеличаване на тактовата честота и намаляване на времето за достъп чиповете на паметта ще се загреят повече от обикновено. Проблемът се влошава, ако кутията е зле вентилирана или температура в стаята е висока. Задължително трябва да се погрижите за по-добро охлаждане на RAM, когато ускорявате процесора си. Защото често с увеличението на честотата на системата се повишава и честотата на паметта.

За подобряване на топлоотделянето от чиповете може да използвате малки охлаждащи радиатори. Те се залепват директно върху чиповете и най-често са направени от алуминий и мед. За препоръчване е медта, тъй като тя има по-голяма топлоотделяемост от алуминия.

Ускорение на графичния ускорител:

След като имате стабилно работещи процесор и памет, идва ред да увеличим производителността и на графичната 3D система. Ако вече сте изстискали максимума от графичната си карта посредством софтуерни приложения за овърклок, все още може да повишите производителността на системата посредством стандартни опции в BIOS менюто. До тях се прибягва в случаите, когато е изчерпан лимитът от директното ускорение на графичния чип и паметта. Въпросните опции могат да бъдат открити в менюто Advanced Chip Configuration. В него се намират AGP Mode или AGP Capabiity. За максимална производителност би следвало да бъде настроен най-бързият AGP режим. В същото това меню (Advanced Chip Configuration) се намират допълнителни възможности, като AGP Fast Write Control и AGP Fast Write. При опцията Vidеo Memory Cache mode, ако е налична, изберете USWC или UCWC. Данните ще се записват по-ефективно в паметта на графичната карта.


Препоръки за производителността на твърдия диск:
Всеки стандартен ATA кабел е дълъг 45 см. Не бива да се изпада в заблуждение, че твърдият диск не може да функционира с всеки кабел с по-голяма дължина, но все пак производителите гарантират оптимална работа единствено със стандартните кабели. При много дълги кабели (над 90 см) устройствата автоматично преминават в режим DMA33.

Дали компютърът е преминал в по-бавния DMA33 режим, може да бъде лесно установено с помощта на операционната система. Това става, като кликнете два пъти на IDE ATA/ATAPI Controlers, Primаry IDE Channel и проверите в Advanced Settings. Тук ще намерите актуалната стойност на скоростта на пренос на всички носители, включени към IDE интерфейса.

Проверка за стабилност:
Проверката за стабилност може да бъде проведена след включване на жадно за мощност приложение като 3D Mark 2003. Ако след 15–20-минутна работа системата не блокира, значи завишените параметри на компонентите са стабилни. Макар да звучи тривиално, в случай че PC-то “забие”, би трябвало да бъде понижена последната променена стойност в BIOS. Ако компютърът не зарежда, при следващото включване възстановете оригиналните настройки преди овърклока – тези, които записахте на сигурно място в началото. Основният трик при овърклокването е да знаете кога да спрете. Ако не знаете и повишите честотите над възможностите на процесора, системната шина или паметта, компютърът ще започне да дава грешки и да забива. При положение че наистина прекалите с ускоряването на системата и не можете да достигнете дори до BIOS, ще ви се наложи да изчистите данните в CMOS паметта. Изчистването на данните, записани в нея, става посредством преместването на специален джъмпер (обикновено означен с CLEAR CMOS или с нещо подобно) или като махнете батерията за няколко секунди и я върнете отново след това.
avatar
Zdenek
Шеф
Шеф

Male Брой мнения : 116
Age : 27
Сайт : http://be-free.forummotion.com/index.htm
Registration date : 05.01.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите